Helseinnovasjonsuka ble en etterlengtet møtearena for innovasjonskreftene i nord

26. -30. september gikk Helseinnovasjonsuka av stabelen for første gang i Bodø. Uka samlet sentrale aktører på kryss og tvers av sykehus, kommune, helseindustri, brukere og FOUI-miljøer.

Ordfører Ida Pinnerød åpnet Helseinnovasjonsuka

Målet for uka var å legge til rette for møteplasser og bidra til innsikt, kunnskap og inspirasjon for å styrke innovasjonskraften innenfor helse i nord. Og for en uke det ble! Det var tydelig at Helseinnovasjonsuka traff et etterlengtet behov for å møtes på kryss av miljøer og organisasjoner.

Kanskje vi bare ikke har rukket å stokke beina rett enda

Ordfører Ida Pinnerød hadde gleden av å åpne Helseinnovasjonsuka under åpningsseminaret «Samhandling- en nøkkel for å lykkes med helseinnovasjon». Pinnerød poengterte at listen over utfordringer innenfor helse er lang og at det er lett å tenke at listen over løsninger er kort. Imidlertid utfordret hun oss til å se annerledes på det. – For tenk om det er sånn at løsningene faktisk finnes der ute? Men vi har bare ikke rukket å stokke beina riktig enda. For å kunne gjøre det trenger vi møteplasser og arenaer som Helseinnovasjonsuka.

 

Talkshowstemning med helsesjefene i regionen

Mandag kveld ble rådhuset i Bodø forvandlet til talkshow-stemning med Knut Folkestad som programleder. I sofaen satt sykehusdirektør Siri Tau Ursin sammen med helse- og omsorgssjefene fra Bodø, Hadsel og Vågan kommune. Tema var fremtidens helsetjeneste og hvordan denne kommer til å se ut for oss som innbyggere når nye teknologier skal inn.

Alle innbyggerne var invitert til å delta, fysisk eller digitalt. I tillegg kunne innbyggere sende inn spørsmål til helsesjefene. Målet med arrangementet var å legge til rette for en uformell brukerinvolvering. Det ble en gøy kveld med mange gode samtaler.

Talkshow-stemning på Rådhuset i Bodø!

 

11 nye løsningsforslag på fire timer

På tirsdagen var det duket for workshop om digitale helsetjenester ledet av Engage-senteret ved Nord universitet. Helseminister Ingvild Kjerkol deltok innledningsvis og uttrykte at hun heiet på samskaping som dette. Blant deltakerne på workshopen var det helsepersonell fra Bodø kommune og Nordlandssykehuset og representanter fra Helse Nord IKT, E-helse leverandører og brukerutvalg. Under workshopen ble deltakerne delt i 11 grupper som fikk i oppgave å jobbe frem et løsningsforslag med utgangspunkt i noen problemsstillinger som ble løftet frem innledningsvis. Juryen var positivt overveldet over ideene som ble utviklet, og hvor langt gruppene kom på bare fire timer. Dette viser litt av kreativiteten som skapes når mennesker møtes på tvers av miljøer.

Her tegnes det opp nye digitale løsninger for helsesektoren.

 

Når en sykehuskorridor forvandles til en minimesse

På onsdagen ble korridorene i 9. etasje på Nordlandssykehuset forvandlet til en minimesse og fylt med leverandører, helsepersonell og helsetech-interesserte. Målet med dagen var å skape en arena hvor helsepersonell og leverandører kan møtes og diskutere løsninger. I auditoriet ble det gjennomført et miniseminar hvor en rekke teknologi-prosjekter fra Bodø kommune og Nordlandssykehuet ble pitchet slik at interesserte kunne få innblikk i pågående prosjekter. På ettermiddagen ble det gjennomført dialogmøte med ehelse leverandører om hvordan vi kan spille mer på lag fremover.

- Helseinnovasjonsuka i Bodø er et prima eksempel på en offentlig privat arena som bygger tillit, forståelse og samskaping av brukernære e-helseløsninger, uttalte en deltakerne fra leverandørsiden.

Det var tydelig onsdagen ga energi og inspirasjon til både helsepersonell, leverandører og Inovacare.

Helsepersonell i samtale med teknologene.

 

- Klinkerne må med!

På slutten av Helseinnovasjonsuka hadde vi et frokostseminar om finansiering av forskning og innovasjonsprosjekter. Vi arrangerte også panelsamtaler med deltakere fra internasjonale, nasjonale og lokale innovasjonsmiljøer. Tema for panelsamtalene var dagens innovasjonskapasitet i helsesektoren og hvordan vi kan styrke denne i fremtiden. Et poeng som ble gjennomgående i begge samtalene var at klinikerne i større må grad involveres i innovasjonsarbeidet, men at manglende kapasitet er en utfordring for å få det til. - Derfor trenger vi insentiver som legger til rette for mer samskaping og involvering - for ingen klinikere liker å få tredd løsninger ned over hodet, som kommuneoverlege i Bodø, Francis Odeh, uttalte.

-  Flott initiativ! Håper dette bare er starten på årlige samlinger

Helseinnovasjonsuka ble en suksess som høstet mange lovord fra både deltakere og samarbeidspartnere. I løpet av uka har det også kommet mange gode innspill og ideer til hvordan vi kan gjøre ting enda mer spennende til neste år. Dette er viktige innspill som vi tar med oss inn i arbeidet når vi starter å planlegge Helseinnovasjonsuka 2023. Vi setter snart dato for denne uken så følg med.

Veldig hyggelig at også helseminister Ingvild Kjerkol deltok på Helseinnovasjonsuka.

 

 

 




 

Forrige
Forrige

Se opptak fra helseinnovasjonsuka

Neste
Neste

Sykehusdirektør og helsesjefer vil høre fra deg