Nora Nord forbedrer hverdagen for helsepersonell og pasienter
Ved Nordlandssykehuset jobber en kollega som aldri tar pause, aldri gjør feil og som hjelper både pasienter og ansatte hver eneste dag.
Hun heter Nora Nord, og er en digital medarbeider utviklet for å automatisere tidkrevende oppgaver, slik at mennesker kan bruke tiden sin der de virkelig trengs.
Nå skal teknologien rulles ut i andre helseforetak, og potensialet for videre utvikling er stort – også i den kommunale helsetjenesten.
Tar «tidstyvene»
Nora Nord er ikke en fysisk robot, men en programvare basert på Robotic Process Automation (RPA). Hun er «ansatt» for å håndtere repeterende, digitale arbeidsoppgaver – alt fra å sende ut pasientskjemaer og oppdatere journalsystemer til å bistå med vaktplanlegging og registrering i nasjonale helseregistre.
Nora er bygget med programvaren UiPath, som gjør det mulig å koble sammen ulike datasystemer uten omfattende IT-integrasjoner. Dette er særlig viktig i helsetjenesten, hvor mange systemer i dag ikke snakker sammen.
Løser helsetjenestens gordiske knute
Behovet for helsetjenester øker, samtidig som vi har mangel på helsepersonell. Her er Nora en del av løsningen.
Hun frigjør tid for ansatte, slik at de kan bruke mer tid på pasientbehandling
bidrar til økt pasientsikkerhet, ved å redusere manuelle feil og sikre korrekt og oppdatert informasjon i journalsystemene
og effektiviserer arbeidsprosesser, og muliggjør raskere og tryggere samhandling mellom ulike enheter og mellom spesialist- og primærhelsetjenesten.
En digital kollega, ikke en erstatning
I løpet av 2024 anslår vi at Nora vil ha spart sykehuset for arbeid tilsvarende rundt 40 årsverk – tid og ressurser som i stedet kan brukes til pasientnære tjenester.
Ingen ansatte har mistet jobben på grunn av Nora – tvert imot. Hun er et verktøy som avlaster, forbedrer og forenkler. For mange har det gitt muligheten til å jobbe mer med pasientkontakt, mindre med skjemaer og registreringer.
Et innovasjonsprosjekt med stor verdi
Nora Nord ble utviklet med støtte fra Helse Nord sine innovasjonsmidler, og arbeidet er ledet av Senter for klinisk støtte og dokumentasjon ved Nordlandssykehuset. I dag består teamet av fem utviklere og flere ansatte fra klinisk IKT – et godt eksempel på tverrfaglig samarbeid i praksis.
– Når vi utvikler Nora, gjør vi det tett sammen med fagfolk som kjenner arbeidsprosessene. Det er et samarbeid mellom klinikk og teknologi som gjør at vi får til å lage løsninger som faktisk fungerer i hverdagen, sier Lars Eirik Hansen, leder for Senter for klinisk støtte og dokumentasjon ved Nordlandssykehuset.
Ros av statsråd
I fjor skrev NRK en sak om Nora Nord, som du kan lese her: Dataprogrammet Nora Nord behandler 270.000 epikriser – sparer Nordlandsykehuset 10 stillinger – NRK Nordland
I denne roste digitaliseringsminister Karianne Tung arbeidet:
– Nordlandssykehuset er veldig fremoverlente. Nora Nord gjør at man sparer masse tid på merkantile oppgaver. Det er veldig inspirerende, sa hun.
Eksempler på hva Nora gjør:
Overfører pasientdata mellom journalsystemer som DIPS, Metavision og Medanets.
Håndterer årlig rundt 200 000 pasientavtaler, med ansvar for kvalitetssikring av informasjon, planlegging av videre behandling og avslutning av saker når pasientforløpet er fullført.
Kvalitetssikrer og utleverer årlig rundt 270 000 epikriser raskt og effektivt.
Sender ut infeksjonsskjema til pasienter etter operasjoner.
Automatiserer koderegistrering etter polikliniske konsultasjoner.
Overfører journaler til Norsk helsearkiv – så langt over 12 000 overført.
Bistår ledere på sengeposter med å tildele ledige vakter.
Rydder og systematiserer ventelister og fakturadata.
Henter ut data til forskningsprosjekter raskt og effektivt.
“ Det er samarbeidet mellom klinikk og teknologi som gjør at vi får til å lage løsninger som faktisk fungerer i hverdagen” Lars Eirik Hansen, Nordlandssykehuset og Inovacare
Fakta om teknologien bak Nora Nord
Robotic Process Automation (RPA): RPA er en teknologi som lar en digital «robot» etterligne menneskers arbeid i datasystemer. Den kan klikke, skrive og overføre informasjon på samme måte som en ansatt – men raskere, uten feil og hele døgnet.
UiPath: UiPath er programvaren som brukes til å bygge og trene RPA-roboten Nora Nord. Den gjør det mulig å automatisere oppgaver uten store, dyre IT-integrasjoner mellom systemer.
DIPS: Elektronisk pasientjournalsystem som brukes i spesialisthelsetjenesten for å dokumentere og hente frem pasientinformasjon.
Metavision: Klinisk fagsystem for dokumentasjon av medikasjon og pasientmålinger, beslutningstøtte, forordninger, og varslinger av gjøremål. F. eks. kan man dokumentere at pasienten har et sår, og opprette frekvensvarsel for sårstell. Systemet kan også samle og strukturere data fra medisin teknisk utstyr, registrerte data og prøvesvar.
Medanets: Mobilapp som lar helsepersonell registrere og hente pasientdata direkte ved pasientens seng, slik at informasjonen blir tilgjengelig i journalsystemet umiddelbart.