Gro (75) ble innskrevet i eget hjem for videre behandling etter operasjon

Da Gro Karlsen (75) trengte videre behandling etter en operasjon, ble institusjonsoppholdet erstattet med rehabilitering og medisinsk oppfølging i eget hjem. – Jeg kunne ikke fått bedre behandling og jeg er helt sikker på at jeg kom meg raskere tilbake med opptrening i eget hjem, sier hun.

 Tekst og foto: Iris Lyngmo

Innskrevet i eget hjem. Gro Karlsen, som falt stygt hjemme og pådro seg flere brudd vinteren 2021, var en av de første pasientene som testet virtuell helseavdeling etter at hun ble skrevet ut fra Nordlandssykehuset. I stedet for å skrives inn på institusjon for videre opptrening, ble hun skrevet inn som pasient i eget hjem, tett oppfulgt av ergoterapeut Wanja Holmstrøm og fysioterapeut Anne-Lise Michalsen.

 

Gro Karlsen har vært en del av Bodø kommunes nye satsing innenfor helse og omsorg, virtuell helseavdeling (VHA), som kort fortalt går ut på at pasienter som egentlig skulle vært innlagt på institusjon, i stedet kan behandles i eget hjem. Her blir pasienten oppfulgt av hjemmetjenesten i tett samarbeid med det tverrfaglige teamet i VHA. Et team som er skreddersydd ut fra pasientens behov. Målet med virtuell helseavdeling er å korte ned oppholdet på institusjon eller unngå innleggelse i institusjon, og heller gi pasienten en kvalitativ god opptrening og medisinsk behandling hjemme.  

Oppfølging av tverrfaglig team i eget hjem

Prosjektet VHA startet opp med en pilot i april 2021 i sone sørøst (området rundt Tverlandet). Teamet består av sykepleierne Camilla Sivertsen og Maria Blomli-Edvardsen, fysioterapeut Anne-Lise Michalsen, ergoterapeut Wanja Holmstrøm og kommuneoverlege Francis Odeh.

Gro Karlsen, som falt stygt hjemme og pådro seg flere brudd vinteren 2021, var en av de første pasientene som testet VHA etter at hun ble skrevet ut fra Nordlandssykehuset. Hun ble overført fra sykehus til korttidsplass på institusjon for videre oppfølging. Da hun fikk tilbud om tilsvarende helsetjenester i hjemmet i stedet for på institusjon, takket hun umiddelbart ja til dette.     

– Jeg liker meg best hjemme. Her har jeg mitt privatliv og for meg har oppfølging fra hjemmetjenesten og VHA fungert veldig bra, sier Karlsen. 

Hun får støtte fra fysioterapeut Anne-Lise Michalsen og ergoterapeut Wanja Holmstrøm som hadde mye av ansvaret for oppfølgingen av Karlsen.  

– Det er mange fordeler med å trene seg opp i eget hjem fremfor i en institusjon. Pasienten øver seg da på å klare seg med de praktiske utfordringene de faktisk har i hjemmet, som for eksempel dørstokker og trapper, som du ofte ikke finner på en institusjon hvor alt er tilrettelagt. De får være hjemme i egne omgivelser og med familien rundt seg. Og hjemme får de trene på alt, som for eksempel å vaske klær og smøre seg mat med mål om å klare seg selv så raskt som mulig, forklarer Michalsen.

– For enkelte pasienter kan det å legges inn i institusjon oppleves som belastende, og med VHA kan man finne løsninger hvor pasienten finner trygghet i eget hjem, supplerer Holmstrøm.

Fremtidens helse og omsorg

Ifølge kommuneoverlege Francis Odeh er Bodø kommune nødt til å tenke annerledes når det gjelder fremtidige helsetilbud for å kunne imøtekomme utfordringene både i dag og i fremtiden som:

  • Økende press på institusjonsplass

  • Spesialisthelsetjenesten har kuttet kraftig i antall liggedøgn siden samhandlingsreformen. Noe som betyr at pasientene blir raskere skrevet ut og overført til kommunene.

  • Økende mangel på kompetanse innenfor helsevesenet

  • Krav om endring i organisering av helsetjenestene

– Vi må tenke nytt innenfor alle områdene av helse og omsorg. Dette prosjektet er bare en liten del av alt det vi jobber med for å rigge oss for fremtiden. Så langt i prosjektet ser vi potensial for gode resultater. Det er ikke noe tvil om at de fleste pasientene har det bedre hjemme. Gjennom vårt tverrfaglige VHA-team får de individuell og målrettet behandling på lik linje som på institusjon. Hjemmebasert behandling er en mer bærekraftig drift. Det er kostnadsbesparende for kommunen å ha pasientene i eget hjem, og institusjonsplasser kan prioriteres til de som ikke kan reise hjem etter sykehusopphold, sier Odeh.

Hjelp i eget hjem. Det tverrfaglige teamet i virtuell helseavdeling bestående av kommuneoverlege Francis Odeh, sykepleierne Camilla Sivertsen, Maria Blomli-Edvardsen fysioterapeut Anne-Lise Michalsen og ergoterapeut Wanja Holmstrøm har til nå hatt over 50 pasienter innlagt i eget hjem fremfor på institusjon for opptrening.

Tett samarbeid med hjemmetjenesten

Siden VHA-pasienten er innlagt i eget hjem, er det viktig at det tverrfaglige teamet har et tett samarbeid med hjemmetjenesten. Etter kartlegging vil andre kommunale tjenester som for eksempel logoped, ernæringsfysiolog, digital hjemmeoppfølging eller velferdsteknologi, kobles på ut fra pasientens behov.

– Hvilke typer pasienter er det som kan få behandling av VHA hjemme?

– I teorien kan alle pasienter få behandling av VHA-teamet, så lenge de er over 18 år og det er trygt og forsvarlig at pasienten mottar tjenestene hjemme, sier Odeh.

 

Fakta om virtuell avdeling

  • Treårig prosjekt med oppstart i 2020 og som nå tilbys i alle bydelene i Bodø kommune.

  • Dedikert tverrfaglig team som tilbyr medisinsk behandling av pasienter i eget hjem fremfor på institusjon.

  • Mer bruk av teknologi, eksempelvis digitalt tilsyn, som understøtter oppfølgingen

  • Det er allerede igangsatt følgeforskning av prosjektet som utføres av doktorgradsstipendiat Emma Sigridsdatter Jones.

  • Siden oppstart med klinisk tjeneste har VHA hatt 51 innlagte pasienter.

Forrige
Forrige

Over 300 personer fulgte med da helseinnovasjonsdagen gikk av stabelen

Neste
Neste

Første møte med rådgivningsgruppen