Utdanner fremtidige endringsagenter i helsesektoren

I forrige uke startet helsepersonell fra Nordlandssykehuset, Bodø kommune og regionen rundt Bodø på kurset Helseinnovasjon i praksis. Her skal de lære hvordan de utvikler ideer og gjennomføre innovasjonsprosesser.

Maiken Stensaker Nilsen og Marianne Arntzen-Nordqvist fra Engage underviser om innovasjon

Behovet for å tenke nytt rundt hvordan vi løser oppgavene i helsesektoren har i løpet av de siste årene blitt stadig mer fremtredende. Etterspørselen etter helsetjenester i befolkningen øker, samtidig som ressurser og tilgang på helsepersonell blir knappere. Dette kjenner helsepersonell godt til. De jobber daglig for å løse oppgavene best mulig for pasientene. Helsepersonell er derfor de som står nærmest problemene og som har størst mulighet til å identifisere og ta tak i nye muligheter. Nå skal de få kompetanse i hvordan de kan gjøre noe med dette i praksis.

- Det er ofte helsepersonell som vet best hvor skoen trykker. De ser hva som fungerer og hva som skulle vært annerledes- også i møte med ny teknologi. Helsepersonell sitter med en av nøklene og spiller en viktig rolle i arbeidet med brukerdrevne innovasjonsprosesser, sier prosjektleder for Inovacare, Tove Julie Evjen.

Helsepersonell har travle dager og det er mange oppgaver de skal rekke over. Noen frykter at helsepersonell nå skal få enda en oppgave i en allerede presset arbeidshverdag. Men det å være en endringsagent handler ikke om “i tillegg til”.

-  Nei, det stemmer. Det handler mer om å få litt inspirasjon og kunnskap. Og bruke en kreativ tankemåte hvor man observerer behov og muligheter for endring. Kanskje kan dagens arbeidsprosesser og oppgaver forenkles eller gjøres på en bedre måte. Vi ønsker å fange opp problemer og se muligheter for hva vi kan gjøre annerledes, sier Evjen.

I kurset poengterte Silvija Seres, en av foreleserne, at innovasjon i helsesektoren er helt nødvendig dersom vi i Norge skal klare å bevare et godt og likeverdig helsetilbud, uavhengig av tykkelsen på lommeboka.

 Tett samarbeid med Nord universitet og Engange.

Kurset er initiert av Inovacare og gjennomføres i samarbeid med Nord universitet og Engage. Kurset gir 5 studiepoeng på masternivå, og skal gi helsepersonell økt innovasjonskompetanse og ferdigheter knyttet til endring. Kurset går over fire dager fordelt over to samlinger. Det er Engage-miljøet ved Nord universitet som har det faglige ansvaret for kurset.

Fra venstre: Foredragsholder Silvia Seres, Emneansvarlig Marianne Arntzen-Nordqvist ved Engage og prosjektleder for Inovacare, Tove Julie Evjen.

-  Engage jobber for at alle studenter på tvers av fagfelt skal få kompetanse innen innovasjon og entreprenørskap. Helsesektoren har store omstillingsbehov og trenger endringsagenter som kan se muligheter for forbedring, gjennomføre innovasjonsprosesser og motivere kollegaer i de endringene som denne sektoren skal gjennom i årene fremover. Vi tror styrket innovasjonskompetanse til helsepersonell kan være et viktig bidrag for å lykkes med denne omstillingen, sier Marianne Arntzen-Nordqvist, førsteamanuensis ved Engage og emneansvarlig for kurset.

Ser frem til å få endringsagenter ut i tjenesten

Bodø kommune har sammen med Nordlandssykehuset støttet ideen om å få etablert kurset gjennom Inovacare. Både sykehuset og kommunen jobber aktivt med å ta i bruk ny teknologi som fører til nye arbeidsprosesser og endringer i måten helsepersonell jobber på. Økt innovasjonskompetanse blant helsepersonell er derfor viktig.

- Vi ser våre fagfolk i dag blir mer utfordret på hvordan oppgavene løses og må stå i flere endringer enn det som har vært vanlig tidligere. Dette krever en annen form for kompetanse. Vi er glad for at vi har lyktes med å få på plass dette kurset. Jeg ser frem til å få flere endringsagenter i tjenestene som kan utfordre oss hvordan vi kan jobbe smartere, sier leder for kvalitet og utviklingskontoret i Bodø kommune, Elsa Kommedahl.

Forrige
Forrige

En tryggere natt på sykehjemmet for både beboer og ansatt 

Neste
Neste

Bodø er blitt en nasjonal hub for e-Helse