En idé på en nattevakt skal bidra til helseinnovasjon i fødselshjelp

 

På en mørk og stormfull nattevakt ble idéen som nå skal gi bedre fødselshjelp unnfanget. Jordmor Hege Hansen og gynekolog Stine Andreasen vil endre dagens praksis for igangsettelse av fødsler. Ideen som ble skriblet ned på en serviett en travel natt skal nå settes ut i live sammen med gode hjelpere.

En fødsel kan starte på ulike måter og i ca ¼ av tilfellene starter ikke fødselen av seg selv. Det medisinske utstyret som brukes i dag er laget for å hjelpe menn med vannlating, ikke kvinner med igangsettelse av fødsel. Hege og Stine skal benytte skissen fra servietten til å skape en bedre løsning:

–    Ideen springer ut fra en frustrasjon over dagens situasjon med at vi bruker et urinkateter som er laget for menn og deres anatomi, inn i en kvinne for å igangsette fødselen. Dette er utsyr som ikke er laget for det formålet det brukes til, sier Andreasen.

Hoppet rett i det

Hege og Stine har mange års erfaring bak seg som jordmor og gynekolog. De har fulgt mange gravide gjennom svangerskap, fødsler og etter fødslene. Felles for dem begge er at de brenner for faget og pasientene sine. Det er dette engasjementet som har ført til at de har bestemt seg for å ta ideen sin videre.

–   Ideen ble vel egentlig unnfanget i en mørk og stormfull natt hvor vi var på vakt sammen, ler Hansen. Begge var frustrerte over dagens situasjon og mangel på tilpasset utsyr. Det endte med en ide og noen strekskisser på en serviett. Plutselig sto vi der med noe vi begge hadde skikkelig tro på og vi måtte spørre oss selv; hva gjør vi nå? Men det gikk vel egentlig bare tolv timer til vi hadde bestemt oss- dette gjør vi! forteller hun.

 

Gode innovasjonshjelpere og full pott på finansiering

Fra Hege og Stine valgte å ta ideen videre har det gått slag i slag for dem. Begge snudde seg rundt og tok kontakt med ulike personer for å finne ut hvem som kunne hjelpe dem frem. De endte opp hos seksjonsleder for forskningsavdelingen ved NLSH, Petter Øien, og Morten Skjelbred som er leder ved Nord innovasjon. Der fikk de god hjelp til veien videre.

–   Jeg føler vi har vært på et hurtigtog for ting har gått så utrolig fort, sier Hansen.

–   Vi har fått veldig god hjelp i prosessen og vi har oppdaget at det finnes et system rundt oss for å hjelpe frem sånne som oss som går med en ide. Det har vært stor velvillighet og vi opplever vi har blitt heiet frem, både av vår arbeidsgiver og våre kollegaer, sier Andreasen.

Etter å ha fått kontakt med både Petter og Morten utviklet gründerne en prosjektplan med søknad om prosjektmidler fra Helse Nord sine innovasjonsmidler. Disse midlene fikk de full pott på. Finansieringen bidrar til at Hege nå er frikjøpt i 50 % stilling for å kunne jobbe som prosjektleder, samtidig som de har midler til å jobbe frem prototyper av det nye medisinske utstyret.

Etter at prosjektfinansiering var på plass har gründerne koblet seg opp mot et designbyrå for å få utviklet tegninger og prototyper som gründerne vil søke patent på. Samtidig har Stine og Hege opprettet kontakt med pasientverneombud for å få tilgang til pasienter som skal teste utstyret når prototyper er på plass.

– Vi hadde en kreativ workshop med ingeniørene fra designbyrået der vi ble utfordret til å tenke bredt og innovativt. Så det ble jo noen komiske øyeblikk da. Når ingeniører som er vant til å designe verktøy for oljeindustrien, skal designe utstyr for gynekologisk bruk, ler Hansen.

Kvinnehelse - underprioritert område med behov for innovasjon

Prosjektet har et stort potensial, nasjonalt og internasjonalt. Bare i Norge er det ca. 12- 15 000 fødsler som må igangsettes og tallet er stigende. Det nye utstyret som utvikles vil kunne brukes både i forbindelser med fødsler hjemme i Norge, men også i andre land. Utstyret har som mål å bidra til mindre smerter for den fødende, bedre pasientsikkerhet og redusere ressursbruken i helsetjenesten.

– Vi ser i flere tilfeller at smerter i forbindelse med igangsettelse av fødsel kan forplante seg gjennom fødselsforløpet og i tiden etterpå. Vi tror en bedre fødselsopplevelse kan bidra til kortere sykehusinnleggelse for kvinnen. Dette handler om kvinnehelse som er et underprioritert område. Det brukes utrolig mye midler innenfor andre medisinske problemstillinger og behandlingsmetoder, ikke minst legemiddelindustri. Men innenfor kvinnehelse har det vært lite forskning og innovasjon, forklarer Andreasen.


Gründerhjelp gjennom Inovacare.

Gjennom innovasjonsprosjektet Inovacare har Nordlandssykehuset og Bodø kommune avtale om 6 mnd. gratis gründerhjelp fra Inkubator Salten. Avtalen skal sikre at personer med gode helseideer får hjelp til ideutvikling og kommersialisering.

Hege har nå fått kontorplass hos Inkubator Salten slik at hun kan jobbe videre med ideen i et miljø hvor det er flere gründere i samme situasjon. I tillegg får hun eksperthjelp til kommersialisering, markedsavklaring, finansiering og andre avklaringer som trengs for å komme videre i prosessen.

–  Det blir veldig kjekt. Samtidig er det er det litt skrekkblandet fryd å tenke på potensialet i prosjektet og jobben fremover. Men man må jo gå «all in», for dette skal vi lykkes med. Målet er at om 10 år skal produktene våre være de foretrukne induksjonsverktøyene- i alle land, forteller helsegründeren.

Forrige
Forrige

Første møte med rådgivningsgruppen

Neste
Neste

Inovacare har søkt Pilot Helse om midler til innovasjonsprosjektet HEIMOM