Inovacare har søkt Pilot Helse om midler til innovasjonsprosjektet HEIMOM

Prosjektet har fått navnet HEIMOM som står for «helhetlig e-helseløsning integrert med omsorgsnivåene».

«Vi har rigget et ambisiøst, solid og viktig forskningsbasert innovasjonsprosjekt med et sterkt konsortium» sier prosjektleder Tove Julie Evjen.

HEIMOM skal utvikle en helhetlig tjenestemodell for digital hjemmeoppfølging av pasienter på tvers av tjenestenivå. I dag mangler vi tjenestemodeller og DHO-løsninger som støtter opp om samhandling på tvers av tjenestenivåer (primær- og spesialisthelsetjeneste), noe som er nødvendig for å lykkes med helhetlige pasientforløp og skalering av DHO i helse- og omsorgstjenesten. For å lykkes med dette skal prosjektet løse utfordringer på produkt-, tjeneste- og systemnivå gjennom en brukernær og designdrevet tilnærming.

Partene i prosjektet er Nordlandssykehuset, Bodø kommune, Diffia, DIPS, TietoEvry, Imatis, SINTEF digital avdeling helse, Helse Nord IKT og KPB. Sammen skal vi

  1. utvikle en ny e-helseløsning som muliggjør samhandling og samkjøring på tvers av tjenestenivå (produktinnovasjon). Løsningen skal åpne for at den enkelte pasient kan ha oppfølging av både primær -og spesialisthelsetjeneste, med avklarte ansvarsforhold.

  2. utvikle en ny og helhetlig samhandlingsmodell for DHO på tvers av tjenestenivå (nye tjenester, arbeidsprosesser og organisering), som støtter opp om ny e-helseløsning. Samhandlingsmodellen skal bidra til at pasienter hjemme kan motta tjenester på en ny måte, gjennom et forbedret samarbeid mellom kommuner og helseforetak, og ved å bruke ny e-helseløsning.

  3. utvikle et konsept for gevinstrealiseringsmodell som skal hjelpe kommuner og helseforetak med å vurdere lønnsomhet, kvalitet og iverksettingsplaner for DHO (ny metode og ny kompetanse). Modellen skal være tilpasset samhandling mellom flere tjenestenivåer.

Sentrale FoU utfordringer omhandler alt fra utvikling av brukergrensesnitt, til ulike funksjonelle, tekniske, juridiske og sikkerhetsmessige spørsmål rundt eierskap og deling av data på tvers av nivåer. Andre utfordringer inkluderer tilpasning av tjenestemodellen til brukernes behov, og hvordan arbeidsprosesser, oppgaver, ansvarsfordeling og kompetansebehov må tilpasses helsetjenesteorganiseringen. Prosjektet bygger videre på kunnskap fra nasjonale initiativer, og vil gjennom samfunnsinvolvering, samhandling med en internasjonal ressursgruppe og formidling bidra med økt verdiskaping innen e-helsefeltet. Innovasjonen vil bidra til et mer helhetlig pasientforløp med økt kvalitet, effektivitet og bærekraft i helsetjenesten. Prosjektet har et betydelig potensial for verdiskaping for pasienter, helsetjeneste og norsk næringsliv.

Pilot Helse-satsingen er et samarbeid mellom Forskningsrådet, de regionale helseforetakene (RHF), Kommunesektorens organisasjon og SIVA. Midlene som deles ut skal finansiere innovasjonsløp som kan bidra til bærekraft i helse og omsorgstjenesten og verdiskaping i norsk næringsliv, jfr. Meld St. 18 (2018–2019) Helsenæringen – sammen om verdiskaping og bedre tjenester. Beslutning om tildeling tas 2. desember 2021.

Vi krysser fingrene for at HEIMOM får et positivt svar!

Forrige
Forrige

En idé på en nattevakt skal bidra til helseinnovasjon i fødselshjelp

Neste
Neste

Møte med leverandører av e-helseløsninger